Fundacja EuGeniusz

Fundacja założona przez Panią Poseł Annę Nemś

Wyjazd młodzieży z Gimnazjum Nr 1 im. T. Kościuszki w Zawierciu do Sewastopola (program NCK Polsko- Ukraińska Wymiana Młodzieży)

on Październik 20, 2013

Grupa uczniów Gimnazjum nr 1 im. T. Kościuszki w Zawierciu w dniach 12.10.2013r. – 20.10.2013r. gościła w Sewastopolu – mieście Ukrainy leżącym na Półwyspie Krymskim. Wyjazd został dofinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Polsko- Ukraińska Wymiana Młodzieży, a uczniowie realizowali zadania projektu „Dziwny jest ten świat”.

Wyjazd był rewizytą. W ubiegłym roku szkolnym uczniowie z Sewastopola byli naszymi gośćmi.

Tegoroczny wyjazd miał na celu poznanie podstaw języka ukraińskiego, rosyjskiego, specyfiki kultury ukraińskiej, integrację środowisk. Najważniejszym zadaniem było przygotowanie wspólnego polsko – ukraińskiego koncertu z repertuarem pieśni jak również piosenek obu krajów.

Ze strony polskiej uczestnikami wyjazdu byli uczniowie, członkowie szkolnego chóru.

Stronę ukraińską reprezentował zespół „Czarnomoroczka”, działający przy Szkole nr 22 w Sewastopolu. Podczas pobytu w Sewastopolu odbyły się liczne warsztaty: muzyczne z dyrygentem polskiego chóru, wokalne, taneczne, teatralne (w szkole działa teatr kukiełkowy) oraz plastyczne. Uczniowie przedstawili przygotowane wcześniej prezentacje multimedialne dotyczące historii i współczesności swoich regionów.

Odbyły się także spotkania w szkołach okolicy Sewastopola, podczas których uczniowie mieli okazję poznać ukraiński system oświaty. Ważnym doświadczeniem było spotkanie z przedstawicielem Stowarzyszenia Polonijnego na Krymie.

Uczniowie i nauczyciele ukraińscy podczas kilku spacerów pokazali polskiej młodzieży najciekawsze miejsca Sewastopola.

Odbyły się wycieczki do Hercones (część Sewastopola) – najstarszego miasta na Płw. Krymskim, Bakczysaraja.

Uczniowie mogli również poznać zawiłą historię Polaków przybyłych na Krym w różnych momentach historycznych.

Najważniejszym wydarzeniem całego pobytu był finałowy koncert polskiej i ukraińskiej grupy, na który przybyli goście – Konsul RP w Sewastopolu, przedstawiciele Polonii, władz miasta Sewastopola, rodzice, nauczyciele i uczniowie. Wszystkim bardzo podobały się występy gości i gospodarzy, szczególnie wspólnie wykonane utwory – Kalinka, Szczedrik, Lion.